Motto

Sacrificiul sacrificiilor e acela de a suferi si a muri pentru pacatele pe care nu le-am comis( ele nu sunt in Mine ) dar Le-am asumat si asta numai Iisus Hristos a facut !
Să biruiesc lipsa de măsură a răului printr-o iubire şi un bine fără măsură pentru că nimic nu dăinuie în afara iubirii !
Textele ce le pun la dispoziţia cititorului nu au intenţia să ofere răspunsuri finale,oferirea lor este parte a unui proces continuu de căutare,atât a mea cât şi a voastră.
Dumnezeu să vă binecuvinteze !



duminică, 9 noiembrie 2014

SFÂNTULUI NECTARIE

          9 NOIEMBRIE 2014
 PRAZNICUL SFÂNTULUI NECTARIE,
SĂ-L CINSTIM AŞA CUM SE CUVINE !

 Sfantul Nectarie s-a nascut in ziua de 1 octombrie 1846, in localitatea Silivri, in Tracia, si a adormit in Domnul in data de 8 noiembrie 1920, pe cand se afla in Atena. Sfantul Nectarie s-a nascut intr-o familie saraca de pe malul marii Marmara. Parintii sai, Dimos si Marie Kephala, i-au pus pruncului numele Anastasie.


La varsta de numai 14 ani, tanarul a plecat la Constantinopol, pentru a lucra si a invata carte. Mai apoi, in anul 1866, la varsta de numai 20 de ani, tanarul Anastasie a plecat in insula Chios, ca sa predea, ca invatator. Aici, el devine calugar, la Manastirea Nea Moni, primind numele Lazar in ziua de 7 noiembrie 1876.
In anul 1877, parintele Lazar este hirotonit ierodiacon, apoi, prin generozitatea unui crestin bogat din insula si cu ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, a putut sa-si completeze studiile la Atena si sa obtina, in anul 1885, o diploma a Facultatii de Teologie din capitala Greciei.
Tot in acest an, Sfantul Nectarie pleaca in Alexandria, Egipt, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfantul Nicolae din Cairo. Cativa ani mai tarziu, in anul 1889, a fost hirotonit episcop de Pentapole (episcopie corespunzand in acea vreme Libiei superioare) de catre Patriarhul Sofronie, care l-a numit si predicator, secretar partriarhal si reprezentant al sau la Cairo.

Dar, dupa doar un an, a fost alungat din Egipt in urma calomniilor unor clerici invidiosi. A trebuit sa se intoarca la Atena, singur, nebagat in seama, dispretuit, in mari lipsuri materiale. A ramas cativa ani predicator (1891-1894), iar apoi a fost numit director al scolii teologice Rizarios, care forma viitori preoti. A ramas 15 ani in acest post ecleziastic.
In anul 1904, la cererea mai multor calugarite, a fondat manastirea "Sfanta Treime" din insula Egina, devenita azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxa. In luna decembrie a anului 1908, la varsta de 62 de ani, Sfantul Nectarie si-a dat demisia din postul de director al scolii teologice si s-a retras in manastirea sa din Egina, unde a ramas pana la sfarsitul vietii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.